kuchnia włoska Kraków rynek

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jakkolwiek także przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to też sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu podróżników zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania oraz regionalne produkty.

dobra kuchnia włoska w Krakowie

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających towarów. Kraków słynie przede wszystkim z porywającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary niejednokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezmiar wyśmienitych regionalnych składników – turyści zwykle wyszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą skosztować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej atrakcyjnym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy wypatrują nowych, lokalnych regionalnych kuchni oraz towarów, za pomocą których są w stanie o dużo przyzwoiciej zapoznać Kraków oraz jego okolice.