Smaczna włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe potrawy włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. menu ze świeżymi produktami Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też lasagne, gnocchi, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film